MEIJIN BUDOSHOP BOGU INFO

KOTE
1. Kote Tenouchi (kämmennahka) 2. Kote Himo (nauhat) 3. Kote-buton (Kote osuma-alue) 4. Tsutsu (ranteen taittokohta) 5. Kera/Namako (kammiot) 6. Kote-gashira (nyrkkiosa)
Kote suojaa käsiä ja käsivarsia. Ne ovat kopio historiallisista haarniskan käsisuojista, joita käytettiin sodissa.
1. Kote Tenouchi - kämmennahka. Kämmen voi olla tekonahkaa, lehmän tai peuran nahkaa. Keltainen on tekonahkaa, ruskeankeltainen lehmää ja valkoinen peuraa. On myös olemassa teknistä nahkaa jossa on reikiä hengitystä lisäämässä, mutta ne eivät ole niin kestäviä kuin aitoa tasalaatuista nahkaa olevat. Meijin käyttää vain lehmän tai peuran nahkaa kämmenissä.
2. Kote Himo - nauhat. Nauhat tulee laittaa reikien läpi tai itsensä ympäri, jotta ne eivät roiku irrallaan. Irrlalliset nauhat voivat mennä Koten sisään ja hangata Kote Tenouchia rikki. Roikkuvat Koten nauhat eivät ole sallittuja kisoissa.
3. Kote Bu/Buton sisältää tikkauksen tietyllä välillä. Välin mittayksikkö on joko mm konetikatuissa tai bu käsin tikatuissa. Mitä enemmän on tikkausta sitä parempi suojan kestävyys on. Joten pienempi numero on tiheämpi tikkaus.3mm tikkauksessa on paljon enemmän töitä kuin 6mm, joten 3mm on kalliimpi. Tiheä tikkaus myös antaa kovuuttaa suojalle. Tärkeämpää on Butonin sisällä olevan materiaalin paksuus ja kovuus suojan kannalta. Kote Buton:n pituus on erilaine erikokoisissa Koteissa. Älä valitse liian lyhyttä Butonia välttääksesi osumia, jotta kätesi ei altistu turhaan lyönneille. Kädessä on monia lihaksia ja rakenteita joita tulee suojella sen sijaan että pienentää osuma-aluetta.
4. Kote Tsutsu - ranteen taittokohta. Koten alue, joka taipuu ranteen mukaan. Ranteessa on ihossa raita, jonka kohdalta ranne taipuu ja sen tulisi asettua Tsutsun keskelle. Voit tehdä Tsutsu:sta joustavamman veivaamalla Kotea Gashirasta ympäri, kun Kote on uusi.
5. Kote Namako / Kera - kammiot. Kote Namako suojaa käsiä, mutta antaa joustavuutta Kotelle. Namakon sisällä on yleensä peuran karvaa, mutta siellä voi olla myös vaahtomuovia (Meijinillä vain peuran karvaa). Peuran karvaa arvostetaan, koska se antaa Koten hengittää. Kotessa voi olla 1 tai 2 kammiota, jotka lisäävät joustavuutta.
6. Kote-gashira - nyrkkiosa. Peittää sormet ja on oltava kendossa yhdestä osasta, jotta ei aiheudu vahinkoja. Naginatassa on etu- ja keskisormi erikseen sekä nimetön ja pikkusormi yhdessä. Pehmuste on samaa kuin Namakossa. Päällinen voi olla kangasta, joka hengittää hyvin ja voidaan jopa pestä, koska se kuivuu nopeammin. Korean nahka on todellisuudessa laadukasta tekonahkaa ja se muistuttaa oikeaa indigovärjättyä aitoa nahkaa. Korkealaatuisissa Koteissa on laadukasta indigovärjättyä lehmännahkaa tai peuran nahkaa, jotta gashira kestäisi mahdollisimman pitkään. Joissakin lasten Koteissa on valkoista tai kiiltävää mustaa tekonahkaa, joka riittää kestävyydeltään heille.
Hoito-ohje. Sinun tulisi kuivattaa Kotet käytön jälkeen ja ne tulisi laittaa lepäämään kämmennahka suorana. Pehmitä kovettunut kämmennahka ennen käyttöä ja suorista sen rypyt peukalolla, jotta siihen ei tule nopeasti reikiä. Kämmennahka voidaan uusia, jos siinä on niin isoja reikiä joita ei voi paikata.

MEN
1.Men Gane (ristikko) 2.Monomi(silmärako) 3.Tate Gane (pystytanko) 4.Yoko Gane (vaakatangot) 5.Men-dare (sivuläpät) 6.Tsuki-dare (Tsuki osuma-alue) 7.Men Chichikawa (nahkanauhat) 8.Men-himo (nauhat) 9.Men-buton (Menin osuma-alue) 10.Ten (pehmike otsalle) 11.Uchiwa (pehmeä sisärengas) 12.tsi (pehmike leualle) 13.Yoojin-dare (sisempi kurkkusuoja)
1) Men Gane & 3) Tate Gane & 4) Yoko Gane & 2) Monomi Ristikko suojaa naamaa ja silmiä. Se voi olla alumiinia, alumiini/titaania tai titaania. Alumiini on kevyt, mutta oikein paljon kestävyyttä vaativaan harjoitteluun titaani on parempi. Täysin titaaninen on ammattikäyttöön ja se kestää todella pitkään. Varmista, että ristikko on valmistettu Japanissa (Meijinillä vain Japanilaisia) - jotkin kiinalaiset mallit hajoavat helposti. Japanilaisissa malleissa myös painopiste on ideaalinen ja niskä ei kipeydy sen takia. Isompi ristikon välikkö on tarkoitettu silmille ja sen nimi on Monomi. Pystytanko keskellä on Tate-gane ja vaakatangot ovat Yoko-gane.
5) Men-dare (sivuläpät) suojaavat olkapäitä ja solisluita lyönneiltä ja pistoilta. Materiaalina usein kanvaasi. Kanvaasi on numeroltaan #5000 - #11000. Mitä suurempi numero sitä laadukkaampi kangas. Men-daren reunat ovat vahvistettu nahalla tai tekonahalla. Niissä saattaa olla myös koristeita.
Korelainen Men-dare on pidempi malliltaan kuin japanilainen. Men-dare voi olla vinotikattua (Naname), joka on alusta alkaen joustavampi olkapäiden liikkeille ja myös asettuu oikeaan suojaavaan asentoon helposti. Etureuna on kokonaan vahvistettu nahalla. Ristikko on kiinnitetty läppiin nahkanauhalla ja lakattu mustaksi päältä.
6) Tsuki-dare & 13) Yoojin-dare Tsuki-dare on kurkkusuoja ja on osuma-alue Tsuki:lle. Tsuki-daren alla on Yoojin-dare joka ohjaa pistot ohi kaulasta.
7) Men Chichikawa ovat nahkanauhoja puuvillaisten nauhojen kiinnitystä varten Men-gane:en. Normaalisti käytetään kahta chichikawaa 4 tangoissa alhaalta (juniorit 3 tanko). Toinen vaihtoehto on Kansai-tyylinen tapa, jossa sidotaan yhdellä chichikawalla Tate-gane:en ylös puuvillanauhat.
8) Men Himo - nauhat Normaalit nauhat ovat 7 shakua pitkät. Kansai-tyylinen käyttää 8 shakua pitkiä nauhoja. Maksimissaan nauhat saavat roikkua 40cm solmusta takana, kun Men on päässä. Nauhat venyvät käytössä, joten ne kannattaa lyhentää pari senttiä alle maksimimitan.
9) Men Bu/Buton - osuma-alue. Men suojelee iskuilta päähän. Kovetettu osuma-alue sijaitsee Menin päällä ohimolta ohimolle.
Tenugui Pääpyyheliinaa tulee käyttää Menin sisällä, jotta hiki, hiukset ja iho ei hierrä Meniä rikki. Tenugui antaa myös lisäpehmikettä Menin etuosaan. Tenugui puetaan siten, että se on usean kerroksen paksuinen edestä. Tenugui myös estää hien valumista naamalle.
Men-suoja Voit hankkia Men-suojan Menin sisälle antamaan lisäpehmikettä ja se on helppo asentaa Menin pehmeän sisärenkaan (Uchiwa) alle. Tämä myös pienentää Meniä noin 1cm verran.
Leukasuoja Voit käyttää leukasuojaa suojaamaan Men Uchiwaa kulumiselta sekä hieltä, parralta ja lialta. Se on helppo irroittaa ja pestä.
TARE
Tare suojaa lantioseutua, alavatsaa, reisiä ja nivuksia pistoilta ja lyönneiltä tai harjoituksissa vahingollisilta shinain vaaroilta.
1. O-dare & 2. Ko-dare Taressa on 5 läppää joista 3 isoa ja 2 pientä (Ko-dare). Keskellä on O-dare, johon kiinnitetään nimikyltti (Zekken tai Nafuda).
Taren reunat on vahvistettu nahalla kummaltakin puolelta. Pienempi tikkausväli antaa paremman kestävyyden ja paremman suojan. Naname eli vinotikkaus voi lisätä liikkuvuutta. Koristeelliset nauhat vahvistavat Taren niistä kohti mistä sen tulee taipua helposti.
Tare-himo/Tare-obi - nauhat (eivät näy kuvassa) sitovat Taren vyötärölle. Nauhat kiertävät selän takaa ja sidotaan O-daren alle keskelle O-daren ollessa pystyssä. O-dare vedetään alas ja solmu jää sen taakse. Solmun silmukat piilotetaan Ko-Taren taakse, jotta shinai ei tartu niihin.
3. Mae-Obi on Taren etuosan yläosa johon läpät ja nauhat on kiinnitetty. Mae-obi menee Do:on alle ja näkyy 2-4cm kun seistään suorana.
Koko Taren tulisi ylettyä sivuille ja reisien keskikohdan alle.
Pukeminen Tare tulisi pukea vinosti - takaosa ylemmäs lantion myötäisesti.
DO
Do suojaa kylkiä, rintaa ja kehoa.
2.Do-dai Do:n osuma-alue on yleensä muovia mutta myös bambuisia on saatavissa. Bambuiset vaativat hoitoa ja ovat huomattavasti kalliimpia. Muovisessa voi olla bambukuvio takana (Yamato dodai), joka on kestävempi kuin suorapintainen.
1.Do-mune - nahkainen yläosa. Do nahkainen yläosa suojaa rintaa. Se on kiinnitetty Dodaihin nahkanauhalla ja halvat mallit ovat joko tekonahkanauhalla tai muovinauhalla kiinni (Meijinillä vain nahkanauhalla).3.Ko-mune Matalat nahkaiset sivuosat voivat sisältää koristeellisia nauhoja, jotka antavat taipuisuutta mutta suojaavat hyvin ja kestävät osumia.
4.Mune Chichikawa & 5.Yoko Chichikawa Doossa on nahkasilmukkeet (chichikawa) rintaosassa (mune chichikawa) ja kyljissä (yoko chichikawa). Silmukkeet ovat kiinnitysnauhoja varten (Himot).
Koko Dodain tulisi olla riittävän leveä, jotta se mahtuu heilahtamaan sivusuunnassa lyöntien aikana, jotta lyönnin vaikutus vaimenee. Liian pieni Do lepää kiinni kehossa ja lyönnit tuntuvat kivuliailta sekä liian isoa Do tekee käsien asennosta liian leveän kamaessa tai lyönneissä. Liian korkea Do saattaa takertua Menin Tsuki-dareen.